Theorie 2
Romantiek
Voorwoord
Voor het verslag en de beeldende verwerking voor ckv kon je kiezen uit 2 onderwerken. De 2 onderwerken waren Romantiek en Impressionisme. Ik heb gekozen voor Romantiek, omdat ik het leuk vind om met veel kleuren en maar een aantal kwasten te schilderen. In de Romantiek worden er namelijk verschillende kleuren gebruikt en worden die kleuren ook vermengd met de kleuren zwart en wit. Het Impressionisme doet dit niet en schildert vooral met heldere kleuren daarom vond ik de Romantiek beter bij mij passen en heb ik daar ook voor gekozen.
Inleiding
In dit verslag ga ik vertellen hoe de industriële revolutie is ontstaan en wat daar de gevolgen van zijn. De industriële revolutie is niet voor niks gekomen, maar hoe kwamen de mensen op het idee om machines te maken? Hoe werkten de eerste machines en hoe kwamen de verbeterde machines eruit te zien? De antwoorden beschrijf ik in dit verslag, maar ook ga ik het hebben over de kunststroom romantiek. Wat hebben romantiek en de industrialisatie en franse revolutie nou met elkaar te maken?
Analyse
Hoofdonderwerp
Als je nu naar de winkel zou gaan, zijn (bijna) alle spullen die je er ziet liggen, gemaakt in een fabriek. Vroeger was dat heel anders, alle spullen werden toen met de hand gemaakt. Wanneer je iets nodig had, ging je naar een vakman en deze maakte het met zijn handen en met behulp van simpel gereedschap. Er is dus heel veel veranderd, maar hoe ging dat?
De industriële revolutie
Vroeger werd alles nog met de hand gemaakt met behulp van simpel gereedschap. Het zwaardere werk, zoals het land ploegen, werd gedaan met behulp van paarden. Maar er kwamen steeds meer mensen dus moest er ook meer geproduceerd worden. In 1750 begon in Engeland de industriële revolutie. Men bedacht hoe ze meer konden produceren in dezelfde tijd. Ze kwamen op het idee om machines te maken. Maar de machines werden zo groot dat ze in grote gebouwen geplaatst moesten worden. Deze grote gebouwen werden fabrieken genoemd. De fabrieken stonden vaak langs het water, ze werden namelijk door de kracht van het water aangedreven door middel van een waterrad. Er was alleen wel een probleem. In de winter was er genoeg water, maar zomers was er te weinig water om de fabrieken werkend te houden. De fabrieken kwamen stil te staan en dat mocht niet omdat er dan niet genoeg geproduceerd kon worden. Om te voorkomen dat de fabrieken in de zomer niet werkten werd er een nieuwe machine gemaakt. Deze machine werkte op de stoom die ontstond door het verbranden van kolen. De stoommachine, zoals hij genoemd werd, is in 1712 uitgevonden door Thomas Newcomen. James Watt heeft de stoommachine verbeterd zodat hij bijvoorbeeld sneller kon werken en zuiniger werd.
Verstedelijking
Door al deze nieuwe fabrieken werd er steeds meer geproduceerd en waren er ook steeds meer arbeiders nodig. Vele mensen woonden vroeger op het platte land, maar omdat ze in de stad werkten, moesten ze vaak ver reizen voor hun werk. Er waren daarom steeds meer mensen die naar de stad verhuisden om vlak bij hun werk te wonen, zo hoefden ze niet altijd zo ver te reizen. Omdat er zoveel mensen in de stad gingen wonen ontstond de verstedelijking.
Karl Marx
Door het vele werk dat er in de fabrieken was, waren er ook veel arbeiders nodig. Mensen die in de fabrieken werkten hadden vaak lange werkdagen, kregen lage lonen en ook was er kinderarbeid. De welvaart van de fabrieken werd in de zak gestoken van de fabriekseigenaar. Maar er kwamen sociale vakbonden en er werden sociale wetten gemaakt. Dit moest ervoor zorgen dat de arbeiders kregen waar ze recht op hadden en dat de kinderarbeid verdween. Karl Marx was een van de van de bedenkers van deze wetten. De eerste vakbond die ontstond was die in België, deze is opgericht in 1842. In Nederland moest het ‘Kinderwetje van Van Houten’ ervoor zorgen dat er een einde kwam aan de kinderarbeid. Voor kinderen to 12 jaar was het verboden om te werken in de fabrieken, wel mochten zij werken in de landbouw.
Deelonderwerp
Romantiek, de Industrialisatie en de Franse Revolutie
Door de komst van de industrialisatie gingen veel mensen in de stad wonen. In de stad stonden namelijk veel fabrieken en er was veel werk. Omdat mensen lange werkdagen hadden waren ze veel in de fabrieken. Wanneer ze dan in de natuur waren, bewonderden ze deze nog mee. Romantici waren dus veel bezig met de natuur. In de natuur kregen ze rust.
De natuur in Romantiek
De natuur was erg belangrijk voor de Romantiek. De natuur kon namelijk alleen door persoonlijke beleving ervaren worden. Niet alleen in schilderijen gebruikten Romantici de natuur, maar ook in boeken en theaters. In de theaters kwam de natuur meestal naar voren als achtergrond, dit deden ze vaak bij ballet en toneelvoorstellingen. Ze wilden door middel van heuvels, grotten, watervallen maar ook uit ruïnes hun emoties afbeelden. Ook zorgden ze zo voor een sprookjesachtig beeld.
Regels Romantiek
De romantiek is een bepaalde stroming in het schilderen. Er wordt niet heel precies geschilderd en er komt vaak ook iets van de natuur in het schilderij voor. Wat kenmerkend is aan de romantiek schilderkunst is dat deze wel kleuren mengen met zwart en wit. Het impressionisme mengt niet met de kleuren zwart en wit en schildert alleen met heldere kleuren.
Slot
Ik vind het erg vreemd dat Romantiek een kunstvorm is. Als ik aan romantiek denk, denk ik eerder aan gezelligheid, kaarsjes, het strand enz. Toch vond ik het leuk om er een verslag van te maken en zo over de Romantiek te leren. Over de Industriële revolutie heb ik nu ook geleerd dat Newcomen de stoommachine heeft uitgevonden en James Watt hem heeft verbeterd. Ik wist eerst niet wie de stoommachine had uitgevonden maar toen mensen zeiden dan James Watt hem heeft uitgevonden geloofde ik hun wel. Bij het maken van dit verslag ontdekte in dat Newcomen de stoommachine heeft uitgevonden en dat het dus niet James Watt was.
Beeldende verwerking
Kijk voor de beeldende verwerking die bij dit verslag hoort bij 'Kunst 1'
Bronnen
https://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal-cultureel/2549-romantiek-een-culturele-stroming.html
https://www.docukit.nl/inhoud/docukit.asp?nummer=IC81
https://www.stedentipsvoortrips.nl/kunsthistorie/kunst19deeeuw.htm
https://www.stedentipsvoortrips.nl/kunsthistorie/kunst19deeeuw.htm
https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/kunst/42526-romantische-kunst.html
https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/kunst/42526-romantische-kunst.html
https://www.the-artfile.nl/ArtFile/historie/nieuwstetijd/nieuwstetijd.shtml
https://www.beeldendekunstkopen.nl/art-class/kunst-stromingen/kunst-na-1800/romantiek