Culturele activiteit 1

Nova Zembla


Inleiding

Ik ben naar de film ‘Nova Zembla’ geweest, omdat mij dit een erg leuke film leek. Ik heb namelijk het boek ‘Bevroren tijd’ van Lieneke Dijkzeul gelezen en dat ging ook over de reis via Nova Zembla.
Ook had ik veel over de film op tv gezien en gehoord dat de Friezin, Doutzen Kroes, erin speelde!

Samen met Trude en Maaike heb ik op 18 december 2011 naar deze film ‘Nova Zembla’ gekeken in Leeuwarden in de bios ‘Cinema’.

Activiteit

De film gaat over het waargebeurde verhaal uit de 16e eeuw.  Het verhaal van Willem Barentsz (gespeeld door Derek de Lint) die met zijn bemanning via het noorden naar China wil varen om daar handel te drijven. Een van de bemanningsleden, Gerrit de Veer (gespeeld door Robert de Hoog), beschrijft alle gebeurtenissen in zijn boek. Deze gebeurtenissen worden dan ook verteld en nagespeeld in de film en krijg je dus te zien. Zo moeten ze richting het noorden door vele ijsschotsen varen. Ze vriezen tijdens de tocht, wanneer ze in de buurt van ‘Nova Zembla’ zijn later ook vast en zijn ze helemaal omringd door ijs. Omdat hun schip dreigt te breken door de druk van het ijs, bouwen ze een huis van drijfhout en een deel van hun schip om te overleven, ze noemen het huis dan ook ‘Het Behouden Huys’, omdat ze hopen dat het hun in leven houdt.

Analyse

Tijdens de hele film is er een leuke maar spannende sfeer. Je vraagt je steeds af of Gerrit de Veer zich tijdens de reis genoeg bewijst voor zijn liefde voor Catherina (gespeeld door Doutzen Kroes). Catherina is de dochter van Petrus Plancius (gespeeld door Jan Decleir) en hij vindt dat Gerrit zich moet bewijzen voor zijn dochter.

De boodschap van de film is denk ik dat de film je laat zien hoe de reis, van Willem Barentsz met zijn bemanning, via het noorden er aan toe ging en hoe de mensen in de 16e eeuw leefden. Het verhaal werd door ‘echt’ mensen gespeeld en dat vond ik erg leuk. Sommige acteurs zijn zelfs nog naar het koude land gegaan, speciaal om een deel van de film op te nemen.
De film is opgenomen in de landen: België, IJsland, Groenland en (maar 2 dagen) in Nederland.

Het verhaal is echt gebeurd en er is ook een boek over geschreven: ‘Bevroren tijd’ van Lieneke Dijkzeul. Ik denk dat de regisseur er daarom ook een film over wilde maken.


In de film is ook aan alles gedacht. De kostuums zijn aangepast aan de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, de houdingen, bewegingen en stemgebruik kloppen ook. Zo hoor je de bemanning zegmaar ook schreeuwen als het hard waait en het water tegen de boot aan klotst. Ook wordt de grime mooi opgebracht en lijken de wonden net echt als Cleas onder de boot getrokken wordt als straf voor stelen van de tekening van Gerrit waar Catherina op staat. Ook zijn de klanken ondersteunend voor de gebeurtenissen in de film.

Het is een historische roman omdat het verhaal zich in werkelijkheid heeft afgespeeld in de 16e eeuw en nu nagespeeld werd. De avonturen van de reis naar China worden allemaal verteld en het romantische deel van Gerrit de Veer met zijn liefde voor Catherina word ook nagespeeld.
Het is dus een film met veel avonturen, drama, en romantische stukken in de historische tijd.

Het spel in het verhaal is goed en je kunt ook duidelijke acties en interacties ontdekken, zoals wanneer Cleas de tekening waar Catherina of staat van Gerrit heeft gestolen en de reactie van Gerrit daarop. Hij vraagt eerst de tekening terug maar omdat hij hem niet terug krijgt word hij kwaad en dwingt hij Cleas om de tekening terug te geven met geweld.


Als de bemanning later weer thuis komt heeft Gerrit bewezen een echte man te zijn en mag hij van Petrus Plancius de liefde voor zijn dochter uiten en worden ze dus een stel. Waar het verhaal mee begonnen was (de liefde van Gerrit en Catherina) eindigde het verhaal ook mee wat zij komen weer bij elkaar.                      


De film is gemaakt op ooghoogte maar ook met het vogelperspectief, net alsof er van bovenaf een camera aan een vogel vast zat en dat die de beelden maakte.

De film laat het meest totale beelden zien van de acteurs. Daarnaast zijn er ook een aantal medium beelden, maar er komen af en toe ook wel close-ups in de film voor. De beelden zijn horizontaal gemaakt.


Er kwamen in de film ook special effects voor zoals bijvoorbeeld het gevecht met de ijsbeer als de ijsbeer in het huis (Het Behouden Huys) is om de zeemannen aan te vallen, en het bloed van de beer als ze hem dood schieten enz.

Conclusie


Ik vond het een erg leuke film alleen vielen sommige special effects mij eigenlijk erg tegen. Sommige delen, bijvoorbeeld met ijsberen, vond ik erg nep lijken, maar dat kon anders ook bijna niet want je kunt het niet naspelen.
Ook had ik verwacht dat Gerrit en Catherina meer samen in de film te zien waren (omdat Catherina de liefde van Gerrit de Veer was).
Verder had ik gedacht dat Catherina (Doutzen) sowieso meer in de film zou spelen.   


Bronnen

https://www.leeuwarderbioscopen.nl/programma/film/film/nova-zembla-3d/

https://biosdrachten.nl/getInfo.asp?1000000826 https://www.bfdfilm.com/index.php?sec=moviedetail&id=365 https://www.novazembladefilm.nl/